Centrá excelentnosti Prešovskej univerzity prepájajú výskum s praxou

24.02.2013 Prešov

Prešov 23. februára (TASR) - Vedeckú a výskumnú činnosť v rámci Prešovskej univerzity (PU) výrazne podporujú aj centrá excelentnosti, ktoré tu vybudovali vďaka európskym zdrojom. Práve tieto zložky majú dostatočné možnosti na to, aby dospeli k takým výsledkom, ktoré sa dajú aplikovať v praxi.

"Centrum má združovať vedecké kapacity a prístrojovú techniku, čo by malo umožňovať realizáciu výskumu a zapájanie sa do medzinárodných projektov. Okrem toho cieľom je zvyšovanie výskumu v rámci regiónu a v neposlednom rade podpora vzdelávania," vysvetlil prodekan Fakulty humanitných a prírodných vied PU Ivan Šalamon.

Uviedol, že na univerzite už viac ako jeden a pol roka funguje Centrum excelentnosti ekológie živočíchov a človeka, ktoré realizuje niekoľko výskumných aktivít v rôznych oblastiach. Jeho súčasťou je laboratórium ekofyziológie rastlín a živočíchov, ktoré má v posledných rokoch veľmi dobré výsledky v oblasti spolupráce so subjektmi z prostredia farmácie, kozmetiky, poľnohospodárskej a potravinárskej produkcie.

Podľa Šalamona vytvorenie takých vedeckých pracovísk firmy prijali veľmi pozitívne a súčasná spolupráca je toho dôkazom. Zároveň sa začali ukazovať aj prvé výsledky výskumov, ktoré sú momentálne v rôznych stupňoch realizácie.

Šľachtenie rastlín

Zdôraznil, že v súčasnosti majú napríklad podané návrhy na vyšľachtenie dvoch odrôd liečivých rastlín, ktoré sú v procese štátnych odrodových skúšok a tie ukážu, či budú schválené ako nové odrody.

"Prakticky sme sa sústredili na rastliny, ktoré majú vysoké obsahy prírodných liečebno-účinných látok. Takéto rastliny umožnia to, aby prípravky, či už kozmetické alebo farmaceutické, boli oveľa kvalitnejšie," vysvetlil Šalamon. Doplnil, že ich laboratórium disponuje takými prístrojmi, ktorými sú schopní izolovať z jednotlivých rastlinných častí prírodné látky a analyzovať ich zloženie.

Konkrétne výsledky sa črtajú, podľa prodekana aj v prípade ďalšieho výskumného projektu, ktorý centrum realizuje v spolupráci s farmaceutickou spoločnosťou z Lipian.

"Výsledkom je podanie žiadosti o udelenie patentu na vynález na Úrad priemyselného vlastníctva SR. Riešením projektu vznikli tri nové polovýrobky pre využitie vo farmaceutickom priemysle," uviedol prodekan.

Univerzita nadviazala spoluprácu aj s jedným z významných tatranských hotelov, ktorý oslovil výskumníkov, aby im napríklad vypestoval určité byliny s vysokým obsahom účinných látok.

"V prvom slede sme pre nich pestovali čerstvé vňaťoviny do kuchyne. Potom sa spolupráca rozvinula až do takej miery, že sme exkluzívne pre nich namiešali čaje, ktoré tam ponúkajú," dodal.

Šalamon vysvetlil, že na základe podmienok na pridelenie financií z eurofondov centrum excelentnosti nemôže v období prvých piatich rokoch vyprodukovať zisk z týchto aktivít.
 

Vyberte región